Blog

5 legmenőbb megoldás térelválasztáshoz

Varsányi Brigitta - Olindahome.hu
Varsányi Brigitta - Olindahome.hu
2020.05.05 18:40

Ezúttal olyan megoldásokat szeretnék megmutatni, melyek tényleg igazán igényesek. Éke lehet bármilyen funkciójú helyiségnek egy menő elválasztó elem. Egyedi és látványos térelválasztási megoldások, amelyek túlmutatnak a könyvespolcok és paravánok világán. Bár tény, hogy ezeknek is megvan a létjogosultsága.

1, Növény

Az élő növényeket számtalan formában tudjuk szeparálásra használni. Szemmetrikus vagy aszimmetrikus módon készülhet belőlük elválasztó elem. Helyezhetünk egymás mellé nagyméretű beltéri virágládákat, melyekben dús, hosszú levelű, magasra növő növényeket helyezünk. Függő növénytartókat is alkalmazhatunk, ezekbe célszerű futónövényt helyezni, hogy lefelé lógnak a szárai és levelei. Továbbá padlótól a plafonig tervezett, egyedi elválasztó elemek kaspóiba is kerülhetnek különböző típusú növények.

2, Üveg és plexi

Elegáns megoldás, legtöbb esetben a modern és a minimál stílusú otthonok belső tereiben jelenik meg a látható keret nélküli üveg elválasztó fal. Lehet átlátszó vagy savmart.

Nagy előnye, hogy a helyiségek természetes fényét nem redukálja, illetve optikailag sem tűnnek kisebbnek a helyiségek. A tágas térérzet megmarad, ha üveg vagy plexi elválasztóban gondolkodunk.

3, Textilek

Egyik nagy előnye, hogy szinte a legolcsóbb térelválasztó elem. Gyakran alkalmazzák hálófülkék szeparálásához, amikor olyan pici a lakás, hogy nincs benne külön hálószoba. De nagy, tágas otthonokban is érdemes ezt a megoldást választani, mert a szép esésű, kellemes tapintású, könnyed függönyök eleganciát, romantikus hangulatot és otthonosságot csempésznek be az enteriőrbe. További érv mellette, hogy legtöbb esetben saját magunk is kivitelezhetjük, így nem terheli a büdzsénket a szakember munkadíjának megfizetése sem.

4, Fém vagy fakeretes, üvegezett falak

Számomra a kazettás fém és fa térelválasztók az abszolút favoritok. Mindenféle lakberendezési stílushoz passzol, a fém keretes megoldások a modern, az ipari és minimál stílusú otthonokhoz illenek elsősorban, a fa keretes a klasszikus, a mediterrán, a vintage otthonokban mutat remekül. Akár teljes belső térelválasztó falakat is kiválthatunk velük. Igaz, hogy nem a legolcsóbb térelválasztó megoldások egyike. Lehet teljes falszakaszon vagy csak részleges területeken alkalmazni.

Ennek is megvan az az előnye, hogy a térérzet tágas marad, nem szűkülnek be a helyiségek és világosak is maradnak. Ha zavar bennünket, a teljes transzparencia, akkor függönyt is elhelyezhetünk az egyik helyiégben, amit alkalmanként elhúzhatunk.

5, Fém vagy fa, áttört mintázatú elválasztó elemek

Ezek a teljesen személyre szabható, saját igényre készített térelválasztók is a kedvenceim, és igen népszerűek napjainkban. Nagy előnye, hogy áttört mintázatának köszönhetően láttat is meg nem is. Takar, de a fényt átengedi.

Emellett rendkívül esztétikusak. Ha fémből készül, maradhat akár nyers fém színe is, de színre is tudják fújni, így a szivárvány minden árnyalatában kérhetjük.

A fa verziónak is lehet többféle tónusa, attól függően, hogy milyen fafajból készül és milyen felületkezelést kap, illetve azt hány rétegben.

A mintázatok a geometrikus alakzatoktól kezdődően az ornamentikus mintákig bármilyenek lehetnek. Nagyon tartós lakberendezési kiegészítők. Csak egyszer kell megvenni és utána örök életűek.

Varsányi Brigitta

www.onildahome.hu

 

Képek forrása:

http://cdn.home-designing.com