Blog

Tippek, ötletek - tőlünk Nektek!

Andok Zsuzsanna - AZ design
Andok Zsuzsanna - AZ design
2020.01.26 17:19

10 tipp loft stílus kedvelőinek – így alakítsd ki!

 

                                  

Ha történetesen nem Angliában élsz, vagy nincs a birtokodban egy régi, elhanyagolt gyárépületi lakás, létrehozhatsz loft hangulatot egyszerűen otthonodban is.

A nagy terek és hatalmas belmagasság mindenki számára áhított, de a nagyszerűséget nyújtó tulajdonságok ugyanakkor kihívást is jelenthetek, például háló vagy fürdőszoba kialakításakor.

Akár felújított gyárépületben, akár új építésű társasházban alakítjuk ki, a loft stílusnak megvannak a kötelező elemei.

 

1. Mivel általában az ilyen stílus felújított raktárakban állja meg helyét, gyakori a magas -akár boltíves, tartógerendás- mennyezet. Ilyen szerkezeteket csak akkor tudunk építeni, ha minimum 3-4 méter belmagasságú a tér.

2. A nagy nyitott tér szintén a stílus leggyakoribb jellemzője. Minimális válaszfalakkal nincs térpazarlás, és szabadon áramlik a fény és a levegő. Egy térben helyezkedik el szinte az összes helyiség.

3. A falak felülete általában vakolatlan téglafal, nyers beton vagy szándékosan befejezetlen hatást keltő vakolat. Mindenképp valamilyen indusztriális, ipari anyag.

4. A padló legtöbbször beton vagy tömörfa burkolású.

5. A külső nyílászárók szintén nagy felületűek, akár padlótól plafonig érnek. A nyitott terek miatt kevés beltéri ajtó van, ezek is a stílusba illó fémvasalatos tolóajtó, illetve fémkeretes ajtók lehetnek. Bátran válasszunk egyedi megoldást, akár asztalossal készített pajtaajtót vagy újrahasznosítás jegyében régi fa ajtólapot.

6. Fontos karakterjegy még, hogy a gépészeti berendezésekhez szükséges vezetékeket nem rejtik falak, szabadon futnak a csővezetékek.

7. A többszintes loftokban a szinteket összekötő lépcső általában fém szerkezetű. Jól illik ide például felszámolt gyárépületből mentett fém szerkezet, vagy az ide álmodott, mesterember által készített lépcső. A variáció rengeteg: lehet íves, szögletes, a lényeg, hogy egyedi és az adottságokhoz illő megoldás legyen.

8. A loft kialakításában még fontos szerepük van bútoroknak. Anyagukkal, megjelenésükkel bele kell illeszkedjenek a térbe, és egymáshoz is passzolniuk kell. Jó választás a tömör fa, fém, illetve bőr anyagból készült bútor. A berendezésnek térkitöltő és jelölő szerepük van. A hagyományos lakásokkal ellentétben itt nem kerülnek minden esetben fal mellé, mivel a loft nélkülözi a válaszfalakat. A tárolóbútorok esetében fontos szempont, hogy többnyire nyitottak legyenek, mert a zárt szekrények a nyitott tér folytonosságát megszakítják. Csak a legszükségesebb holmikat rejtjük ajtó mögé. A berendezések többsége lehetőleg egyedi, nem feltétlenül új darab. Nemcsak új, hanem felújított, újrahasznosított darab is lehet, ez utóbbiak illenek leginkább stílusba.

9. A világítással otthonos hangulatot teremthetünk, ezért a gondos tervezés elkerülhetetlen. A nagy belmagasság és nagy felületek miatt jó választás bármilyen függő vagy spot lámpa. A lámpatest méretét és mennyiségét a tér határozza meg, anyagát tekintve alkalmazzunk eredetileg csarnokvilágításként használt fém búrákat. Válasszunk a lámpatestekhez hagyományos, az izzószál szépségét megmutató Edison izzót. Ne spóroljunk a világítással, legyen variálható, különböző módon kapcsolható, akár szabályozható fényerősségű. A szerelvények esetében legjobb, ha színben és stílusban illőt alkalmazunk.

10. A funkcionális tárgyak egyben dekorációk is, a kiegészítőkkel együtt tükrözik a tulajdonos ízlésvilágát. Fali képekkel, tükrökkel, személyes tárgyakkal otthonossá tehetjük, egy jól megválasztott szőnyeggel, textillel finomítható a rideg, nyers ipari miliő.

Termékajánló az OOPS kínálatából:

  Kulcs dekoráció - Key-World Wall Decor Vintage tükör - Fretwork Mirror

További ötletekért, sztorikért kövessetek minket facebookon, instán, éjjel az utcán! 

@oops.creativeagency

A cikk írója, az OOPS szakértője: Andok Zsuzsanna lakberendező, enteriőrtervező - AZ design - www.azdesign.hu

 

  Forrás: www.thenordroom.com/, www.therugseller.co.uk